Wildseizoen

Met wild wordt die groep dieren aangemerkt die leeft in de vrije wildbaan en ingevolge wetgeving bejaagd mag worden. Het moment van bejaging is afhankelijk van de diersoort en gesproken kan dan worden over het wildseizoen.

De momenten van bejaging kunnen ook nog eens uiteen lopen. Zo begint het wildseizoen voor wilde eenden in Nederland op 15 augustus, is er afschot mogelijk op reegeiten vanaf 1 januari en mogen reebokken pas vanaf 15 mei worden geschoten. Hierdoor is er nagenoeg het hele jaar door vers wild verkrijgbaar, alleen niet alle wildsoorten op hetzelfde moment. Er is dus geen duidelijk wildseizoen aan te wijzen. Traditioneel wordt de periode vanaf 15 oktober tot 31 december wel het “wildseizoen” genoemd, om die reden dat in deze periode de jacht op de meeste bejaagbare Nederlandse wildsoorten is toegestaan.

De wetgeving wordt per land vastgesteld en kent overeenkomsten, maar ook grote verschillen. Zo is het mogelijk dat in een land de jacht op een diersoort is verboden en in het buurland de jacht erop wel is toegestaan. De handel is dan over het algemeen wel toegestaan, mits de herkomst van het wild aangetoond kan worden.

Naast vrij wild, bestaan er ook diersoorten die worden gekweekt. Deze dieren leven dan binnen een afrastering, waarbinnen veelal de natuurlijke leefomgeving wordt nagebootst.

Wildgerechten

Wild vlees heeft een uitgesproken smaak en valt uitermate goed te combineren met wijn. Omdat wild van zichzelf al zo veel smaak heeft, is vaak maar heel weinig nodig om iets lekkers op tafel te zetten. Het eten van wildgerechten is een waar feest voor de smaakpapillen.
Wild neemt als scharrelproduct vaker een plaatsje op tafel in, zowel in het restaurant als thuis. Van oudsher is het eten van wild onlosmakelijk verbonden met gezelligheid en verfijnde culinaire hoogstandjes. Restaurant koks kunnen als keukenkunstenaars hun creativiteit goed combineren met het veelzijdige vlees van dit natuurproduct. Daarbij geholpen met onze hoogstaande wild fond. Deze wildfond, op ambachtelijke wijze gemaakt zonder additieven, geeft de kok de mogelijkheid zijn eigen saus te maken omdat deze fond fundament neutraal is. Al onze fonds zijn op basis van natuurlijke fundamenten zonder toevoegingen, dus er is ook geen meel of gom aan toegevoegd om de binding te verkrijgen. Dit betekent concreet glutenvrij. Al de bindingen in onze basissen  zijn verkregen door reductie (inkoken) zodat de natuurlijke gelatine verkregen uit het trekken van onze fonds deze natuurlijke binding bewerkstelligd .

Wat wij beogen is het werk (3 dagen) in de keuken weg te nemen met de daarbij behorende registratie ( HACCP) , de flexibiliteit te verhogen (Het maakt niet uit hoeveel gasten je krijgt je kunt het altijd aan ) tegen een aantrekkelijke kostprijs.

Al onze fonds, dus ook de wildfond, bevatten natuurlijke neutrale fundamenten welke de keukenchef's in staat stellen hun eigen smaakprofiel aan het eindproduct te geven. Eigenlijk gewoonweg zoals het hoort.

Bekijk hier onze klassieke fonds.